[9] Conflictul de interese definitoriu pentru această canonizare. Paradigmele canonizării: adevăr vs. forță instituțională. Schimbarea mitropolitului Laurențiu Streza din funcția de președinte al comisiei de canonizare. Adevărata teologie pentru A. Boca

În această canonizare se vede de departe un conflict de interese major, care a afectat discuția. Președintele comisiei de canonizare, mitropolitul Laurențiu Streza, este fiul duhovnicesc al lui Arsenie Boca și în același timp ocupă una din cele mai importante poziții în această discuție, poziția de președinte al comisiei de canonizare. Aici trebuie să ne uităm cu mare atenție, la ce s-a întâmplat în această canonizare, legat de această poziție, care controlează în mare întreaga discuție despre canonizare.

În calitate de președinte al comisiei de canonizare, mitropolitul Laurențiu Streza avea de făcut următoarele lucruri:

    1. Să judece un dosar de înșelare, dosar istoric construit împotriva lui Arsenie Boca, în care au existat mai multe acuzații, de ocultism, erezie și înșelare.
    2. Să se asigure că dosarul de canonizare este alcătuit corect, că este conform învățăturii de credință ortodoxe.
    3. Să asigure o corectitudine generală dar și o imparțialitate a acestui proces.

Din păcate tot ce a făcut domnia sa a fost împotriva unei corectitudini a unui proces de canonizare. Procesul de canonizare al lui Arsenie Boca a fost profund viciat, pentru următoarele motive:

    1. Mitropolitul Ardealului a ajutat la depunerea dosarului de canonizare. A sprijinit publicarea de zeci de materiale pentru promovarea lui Arsenie Boca. Sunt foarte multe volume publicate cu binecuvântarea sa pentru promovarea lui Arsenie Boca, sunt enorm de multe volume publicate la edituri din jurul Ardealului. În paralel, există nenumărate materiale publicate online, în timp, de domnia sa, pentru promovarea acestuia. Timp de peste 20 de ani a fost un evanghelist al lui Arsenie Boca și a dovedit o antepronunțare anterioară dar și paralelă cu privire la acest caz. Este evident că nu putea din această poziție de antepronunțare să fie imparțial și să judece corect acest caz.
    2. Sunt enorm de multe probleme în procesul de canonizare care au afectat radical discuția:
      1. Există o listă foarte mare de martori oculari, cu care trebuia discutat. Sunt peste 30 de martori care trebuiau să fie audiați personal în această discuție. Nu a existat nici măcar o discuție cu aceștia.
      2. S-a izolat discuția într-un grup restrâns iar discuția a fost ferită de Biserică.
      3. S-au colectat „mărturii” DOAR favorabile, fiind influențat într-o anumită direcție procesul de canonizare.
      4. Pentru dosarul de înșelare nu a existat un sprijin autentic pentru o clarificare a acestuia și doar s-a așteptat să treacă timpul, pentru ca mulți din martorii împotriva lui A. Boca să moară.
      5. Boca a fost judecat pentru ocultism, erezie și înșelare chiar de fiul său duhovnicesc, mitropolitul Laurențiu Streza.

În tot acest timp al ultimilor 20 de ani mitropolitul Laurențiu Streza a fost părtinitor în această discuție și este clar că această părtinire a fost definitorie pentru acest traseu instituțional al discuției.

Poziția de canonizare  a lui A. Boca, a fost susținută excesiv, în timp, chiar de către mitropolitul Laurențiu Streza, după cum se vede în nenumăratele acte desfășurate în timp. Tot ce a facut în ultimii 20 de ani a fost să miște lucrurile în direcția canonizării.

Acest conflict de interese din această canonizare și poziția de forță instituțională existentă în această poziție pe care o deține sunt cele care au determinat cursul acestei discuții. Din această poziție s-a putut exercita în mai multe direcții presiuni, pentru eliminarea și blocarea discuției despre acuzațiile aduse lui A. Boca, oprirea discuției cu martorii, oprirea discutării teologiilor propuse din Biserică împotriva lui A. Boca, dar și promovarea excesivă a poziției de canonizare.

În paralel aș dori să discutăm și despre teologia existentă în Biserică împotriva canonizării, teologia dr. Victor Ardealeanu. Pentru a se vedea dimensiunea și amploarea teologiei dr. Victor Ardeleanu, menționez câteva repere:

Alături de această vastă teologie mai sunt multe lucrări în aceeași direcție, între care lucrarea personală „De ce Biserica Ortodoxă nu îl poate canoniza pe Arsenie Boca”, lucrarea părintelui Anițulesei Gheorghe, Fenomenul Arsenie Boca”, lucrarea monahului Teodot Benevent, Ierom. Arsenie Boca între adevăr și legendă” și articolul larg al dr. Ioan Gându din Revista Icoana din Adânc, Mândrie și Erezie”, lucrări disponibile online la linkul: https://www.unitateaortodoxa.ro/de-ce-biserica-ortodoxa-nu-il-poate-canoniza-pe-arsenie-boca/.

Vorbim despre adevăr și forță instituțională în această canonizare, despre două paradigme care se confruntă. De aceasta adevărul nu va avea nicio șansă să fie discutat corect, până când mitropolitul Laurențiu Streza nu va fi eliberat din funcția din care a depus orice efort să miște lucrurile în propria direcție.

Este incorect față de Biserică să se discute adevărul de credință cu cineva care poate influența discuția într-o poziție atât de puternică. Sinodul Bisericii trebuia să se sesizeze încă de la începutul acestui demers și să schimbe președintele comisiei de canonizare cu cineva care poate răspunde imparțial acestei responsabilități, care a fost imparțial în toată această discuție.

Cât timp mitropolitul Laurentiu Streza este în poziția de președinte al comisiei de canonizare și în profund și critic conflict de interese, discuția despre teza împotriva lui Arsenie Boca nu are nicio șansă să fie discutată corect.

O teologie de această amploare, precum cea a dr. Victor Ardeleanu, nu va fi discutată niciodată în prezenta fiului duhovnicesc al lui Arsenie Boca, care trebuie să își judece părintele acuzat de multe ieșiri din limitele ortodoxe, după ce în paralel acesta s-a antepronunțat continuu, timp de peste 20 de ani, că este sfant.

Aici este blocajul acestei canonizări, în această personalitate așezată în cursul și destinul normal al vieții Bisericii, care oprește discuția în adevăr în Biserică. Acest blocaj instituțional instituit de mitropolitul Ardealului trebuie deblocat prin îndepărtarea acestuia din funcția de președinte al comisiei de canonizare și prin refacerea discuției de canonizare.

Pai dacă domnia sa publică în paralel zeci de cărți, apare în zeci de emisiuni și online și spune peste tot „canonizare”, cum să poată judeca în adevăr acest dosar când se antepronunță pe unde poate asupra acestuia? Judecarea lui A. Boca pentru ocultism, erezie și înșelare a fost făcută partinitor și de aici și rezultatul acestei canonizări.

Cu o fundamentare greșită, părtinitoare, fără ca teologia autentică să fi fost discutată, cu o suită de factori care au influențat într-o anumită direcție întreaga discuție, aceasta este povestea acestei canonizări. Aceasta este povestea pe care întreaga Biserică trebuie să o cunoască.

Întreaga Biserică trebuie să înțeleagă că această problemă și situație nu va putea fi discutată și clarificată cât timp mitropolitul Laurențiu Streze este în această poziție. Ca dovadă, avem o teologie vastă, de înaltă ținută teologică, publicată împotriva lui Arsenie Boca, teologie care nu a fost discutată. Cu peste 2500 de pagini publicate împotriva lui Arsenie Boca, cu peste 14 volume scrise împotriva acestuia, această canonizare este incorectă, cel mult iluzorie din punct de vedere teologic. Este o canonizare acceptată prin compromis, dar nu teologic. Teologia nu are de a face cu această canonizare.

Pai dacă tu l-ai pus pe fiul duhovnicesc în poziția de judecător al acestei situații, mai poate mișca cineva ceva în această discuție? Blocajul actual al întregii discuție vine din această poziție de unde s-au întâmplat toate legat de canonizare. Acolo a fost sediul central al influențării și coordonării forțării acestei canonizări. Acolo este problema și acolo trebuie rezolvată. Această canonizare a putut fi posibilă datorită unei probleme instituționale, problemă care trebuie rezolvată. În această problemă constă soluționarea autentică a acestei canonizări greșite, în schimbarea președintelui comisiei de canonizare și în reluarea discuțiilor de canonizare într-un cadru corect și cu toate informațiile în față, nu doar cu cele filtrate atent pentru canonizare.

Adevărul Bisericii stă în această teologie a dr. Victor Ardeleanu, o teologie exemplară pe acest subiect. Aceasta este teologia pe care trebuia să se facă dezbaterea teologică în acest caz.

8 Februarie 2025,

Doru Nastasă

Un comentariu la „[9] Conflictul de interese definitoriu pentru această canonizare. Paradigmele canonizării: adevăr vs. forță instituțională. Schimbarea mitropolitului Laurențiu Streza din funcția de președinte al comisiei de canonizare. Adevărata teologie pentru A. Boca”

  1. Felicitări pentru analiza pertinentă pe care ați făcut-o în ceea ce privește canonizarea lui Boca.
    Este adevărat că acea comisie din Ardeal condusă de Laurențiu Streza avea tot interesul să alcătuiască un dosar de canonizare cât mai favorabil lui Boca.Problema este de ce subcomisia de la București care a analizat dosarul nu a avut nicio obiecție,nici asupra picturii eretice,ne necanonice de la Drăgănescu, nici asupra abaterilor dogmatice(erezii) din scrierile lui.Totul a fost trecut cu vederea numai de dragul „evlaviei poporului „,ca și cum numai acesta era criteriul de canonizare.
    Au existat și memorii adresate Patriarhiei în care s-a cerut reanalizarea dosarului și oprirea canonizării lui Arsenie Boca dar nu s-a primit niciun răspuns.Acest lucru este dureros deoarece arată clar ruptura,lipsa de comunicare între Ierarhie și pleroma bisericii.
    Doamna profesoară Neacșu de la Facultatea de arhitectură din București a înaintat un memoriu către patriarh în care îl compară pe Arsenie Boca cu Inochentie de la Bălți și subliniază și învățătura steineriană care răzbate din scrierile lui Boca.
    La aceste acuze a răspuns un preot Vlad ce face parte din comisia din Ardeal( și care l-a cunoscut personal pe Boca)că acuzațiile sunt tendențioase, nefondate și rău intenționate și atât fără o argumentare serioasă.
    Deci este trist ce se întâmplă în Biserica noastră.Se creează un precedent periculos pentru eventuale viitoare canonizări ale altor rătăciți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *