[10] Canonizare prin propagandă editorială unică în istoria Bisericii. Peste 50 de cărți și peste 1 milion de unități tipărite pentru crearea sfântului A. Boca. Progandă vs. evlavie populară. Nu poporul, ci editurile l-au creat pe A. Boca. Explicația cozilor de la Prislop, în acest volum de cărți publicate

Credincioșii trebuie să înțeleagă cum de avem această ascensiune fulminantă a lui Arsenie Boca și de ce astăzi întreaga Biserică vorbește numai despre acesta. „Succesul” acestei realizări nu este nicidecum poporul dreptcredincios ci un management editorial excepțional de bine pus la punct, organizat, concentrat în jurul mitropoliei Ardealului.

Începând cu anii 2.000, a început o campanie excepțional de puternică în presă și media pentru promovarea lui Arsenie Boca. După moartea marilor părinți și duhovnici ai Bisericii, care îl contestau și care blocau orice discuție despre canonizarea acestuia, a început această campanie, pe mai multe planuri.

Editorial, s-au publicat cărți pentru acesta într-un volum nemaiîntâlnit în Ortodoxie. Iar acest volum de cărți și prezența în mass-media, a generat ce vedem astăzi, obsesia pentru Arsenie Boca, acest curent arsenist, un nou Maglavit în Biserică. Pentru a vedea dimensiunea editorială o să adaug la sfârșit din lista de volume pe care eu personal le am, pentru a se înțelege cine și cum l-a crescut pe A. Boca în Ortodoxie.

Pe scurt, pentru Arsenie Boca s-au publicat între 2004-2009 un set inițial de 4-5 broșuri, pe baza cărora s-a dezvoltat acest mit. Pe baza acestora s-a construit și dezvoltat mitul Boca, cultul personalității, apărând lucrări în 4 dimensiuni:

      1. Lucrări inițiale 4-5, axate creat volume cu un amalgam de informații, mărturii, bazate pe cultul personalității, diferite „minuni” și emotivitate religioasă
      2. Cultul personalității, peste 20 de lucrări
      3. Colaje din A. Boca, peste 20 de lucrări, conținând diferite adaptări și procesări ale învățăturii lui A. Boca
      4. Alte lucrări.

Imaginea lui Arsenie Boca a fost construită în două dimensiuni, personalitate și „sfințenie”. Astăzi de fapt nu este canonizat un „sfânt”, ci o personalitate, pe care Ardealul a considerat-o importantă în parcursul său bisericesc.

Literatura produsă pentru A. Boca se vede cum a fost construită, fiind făcută să fie create lucrări, cu cât mai mult pentru acesta cu atât mai bine, pentru a justifica un dosar de canonizare. Se vede clar intenția din spatele acestei literaturi, prin conținutul multor cărți, orientată mult pe cultul personalității, supraaccentuând puterea și carisma acestuia, iar apoi menționând din diferitele „minuni” ale acestuia.

„Minunile” acestuia cuprind o diversitate largă de fenomene și manifestări, în care putem menționa frecvent plânsete, vederi de luminițe, închipuiri că este Sf. Ioan Botezătorul și altele asemenea. Este un amalgam de superstiții, iluzii, închipuiri, amăgiri, profeții venite cu siguranță din practica ocultistă și hipnotistă a acestuia (A. Boca fiind un practicand de hipnoză, prin care mulți „profeți” obțin în transă „profeții”), un amalgam de levitații, dispariții din Biserică, ieșiri din lanțuri, apariții in diferite locuri, în mare închipuiri precum cea recentă, de la canonizarea acestuia. Sunt o experiență cu totul diferită de spiritualitatea și mistica ortodoxă autentică.

Volumele acestea evită și nu discută poziția istorică a marilor duhovnici și părinți ai Bisericii, fiind făcute prin omisiune gravă de informație. Pe scurt, această literatură încurcă deplin credincioșii ortodocși din calea mântuirii, propunând o experiență confuză, ambiguă, greșită, cu privire la spiritualitatea ortodoxă.

Pe această literatură A. Boca a crescut în Biserică, până a ajuns unde este astăzi. Dacă pentru fiecare carte tipărită socotim  că s-a publicat un tiraj de 20.000 de volume, atunci vedem că pentru A. Boca în Ortodoxia românească au ajuns 1.000.000 de volume. Aceasta este explicația „sfințeniei” lui A. Boca, dar și a cozilor de la Prislop.

Acestea toate trebuie menționate, iar credincioșii au nevoie să fie informați, pentru a nu fi subiecții unui fenomen amplu de propagandă coordonată, fiind vorba de câteva edituri care au produs aceste cărți, centrate în jurul mitropoliei Ardealului.

Calitatea cărților și a materialului teologic pentru A. Boca nu este una bună, potrivită pentru a fi distribuită în teologie. În acest sens este de atras atenția că acestea nu sunt susținute teologic de nume de rezonanță teologică, fiind problematice – lucru care se poate verifica imediat. Nu au susținere teologică largă, având probleme și fiind greșit gândite.  Nu sunt potrivite pentru exercițiul teologic al Bisericii și ar trebui evitate, călăuzind greșit Biserica și credincioșii în discuția despre Biserică și mântuire. Cărțile au priză mare la diferite mase care nu înțeleg fenomenul Arsenie Boca, nicidecum la teologi.

În acest sens aș aduce ca un contraexemplu cartea Sfântului Ilie Cleopa, „Învățătură de credință ortodoxă”, publicată în cel puțin 4 ediții, între 1980 si 2000, în zeci de mii de exemplare, cu o recomandare și o prefață de la Sfântul Dumitru Stăniloae, cu un cuvânt înainte din partea preasfințitului Bartolomeu Anania, cu alte mențiuni din partea părintelui Ioanichie Bălan. Volumele lui A. Boca nu au niciun gir teologic, fiind un fel de literatură teologică evitată de teologi, bună doar pentru mase, pentru încântarea acestora.

Volumele sunt făcute pentru a justifica o canonizare și un entuziasm popular pentru Boca. La asta te uiți în primul rând la aceste cărți, la girul teologic. Arsenie Boca a fost contemporan cu teologii și duhovnicii Bisericii și nu a avut girul acestora. Din păcate nu găsim acest gir teologic din partea unor nume mari din teologie, ci din contra, sunt foarte mulți teologi care îi condamna lucrările. Pe scurt, tot ce s-a produs pentru A. Boca nu are acest gir teologic mult necesar, așa cum se invocă pentru un „mare sfânt”, cum se propune în canonizarea acestuia.

A. Boca este o bulă mediatică, produsă în Ortodoxie, nu este un fenomen spiritual ortodox sănătos, să fi trecut prin filtrul teologic și spiritual al Ortodoxiei. A fost produs cumva în spatele privirilor Bisericii, cu binecuvântări date pe fugă, pe lucrări făcute să se adune ceva pentru „sfânt”. Lucrările sunt un fel de compilație generală, în care fiecare entuziast a zis să producă ceva.

Literatura produsă pentru A. Boca este o masă teologică amorfă, incoerentă, cu de toate, pentru a promova o personalitate. Această literatură este un fenomen teologic unic în Ortodoxie, în care s-a produs teologie ca să se producă, ceva din care nu mai înțelegi nimic, într-un entuziasm teologic general, de mase care s-au apucat peste noapte de teologie urmând îndemnul sfântului de entuziasm dar și exemplul celorlalți care au produs teologie, literatură care induce deplin în eroare credincioșii cu privire la esența experienței ortodoxe. Am putea numi acest fenomen teologie populară, în care fiecare din Biserică a devenit teolog peste noapte, pentru a scrie pentru „sfânt”. Fotografiile sunt relevante cu privire la maniera în care s-au produs lucrări pentru Boca, formatul și calitatea acestora.

Este o diferență uriașă între ce s-a produs pt A. Boca și ce s-a produs pentru Sfântul Ilie Cleopa, rezultatul muncii acestuia (aceasta conținând predici și învățături ale acestuia), nu compilații produse pentru acesta. Și aici trebuie să facem diferența între exagerare și exaltare religioasă și discernământ teologic, între o construcție religioasă greșită, populism teologic și discernământ teologic.

Aici facem diferența între populism teologic și calitate-discernământ teologic. Boca este canonizat pe baza acestui populism teologic nu pe baza unui discernămân teologic. Boca a fost canonizat pentru că a fost „mai popular”, pentru popularitate, dar și pentru populism, pentru a face pe plac mulțimilor, după cum se vede și în literatura produsă pentru el. Acesta este argumentul canonizării, a avut priză bună la credincioși.

Mai jos adaug o parte din lista de volume la care am avut acces în această discuție, lista fiind cu mult mai mare decât ce este menționat mai jos.

8 Februarie 2025,

Doru Nastasă

Bibliografie produsă pentru Arsenie Boca, în ordinea binecuvântării arhierești și a anului de apariție:

  1. Apare cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Ediție îngrijită de Ioan Cișmileanu, Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca, 3, Ediție reviziuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2008
  2. Apare cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Ediție îngrijită de Natalia Corlean, Părintele Arsenie Boca, o viață închinată schimbării vieții noastre, Ediția a II-a, revizuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2012
  3. Apare cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Părintele Arsenie Boca. Marele examen, Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana), Editura Agnos, Sibiu, 2014
  4. Apare cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Volum coordona de Romeo Petrașciuc, Fiți îngăduitori cu neputințele oamenilor, Ediția a II-a, Editura Agnos, Sibiu, 2015
  5. Apare cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Cornel Todeasă, Pr. Dr, Așa l-am cunoscut pe Părintele Arsenie, Sfântul Ardealului, Amintiri, Deslușiri, Lecturi, Editura Andreiana, Sibiu, 2019
  6. Apare cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Sergiu Ciocârlan, Chipul cuviosului Părinte Arsenie Boca. Premisele unei dezbateri pentru canonizare, Editura Andreiana, Sibiu, 2021
  7. Apare cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Sibiului, Învățături ale Părintelui Arsenie Boca pentru fiecare zi, Editura Andreiana, Sibiu, 2024
  8. Tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului, Conținut adunat de Părintele Arhimandrit Serafim Popescu, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca, Ucigașa cetate, Editura Credința strămoșească, 2002
  9. Tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului, Conținut adunat de Părintele Arhimandrit Serafim Popescu, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca, Rostul încercărilor, Editura Credința strămoșească, 2004
  10. Apare cu binecuvântarea PS. Părinte Andrei Episcopul Covasnei și Harghitei, Daniel Întuneric, Părintele Arsenie Boca, De la Vața de Sus spre Prislop, Scurtă biografie, Editura Agaton, Făgăraș, 2004
  11. Tipărită cu binecuvântarea Prea Sfințitului Dr. Daniil Stoenescu, Părintele Arsenie Boca, Biserica de la Drăgănescu, Capela sixtină a Ortodoxiei românești, Deva, 20005
  12. Tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului, Conținut adunat de Părintele Arhimandrit Serafim Popescu, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca, Despre durerile oamenilor, Vol. 5, Ateism și creștinism, Editura Credința strămoșească, 2006
  13. Tipărită cu binecuvântarea Prea Sfințitului Dr. Tiomtei Seviciu, Episcopul Aradului și Hunedoarei, Ieromonah Arsenie Boca, Cărarea Împărăției, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, 2006
  14. Tipărită cu binecuvântarea Prea Sfințitului Dr. Daniil Stoenescu, Părintele Arsenie Boca, Cuvinte vii, Editura Charisma, Deva, 2006
  15. Tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului, Conținut adunat de Părintele Arhimandrit Serafim Popescu, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca, Mărgăritare duhovnicești, Ediția a II-a revizuită, Editura Credința strămoșească, 2008
  16. Tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului, Conținut adunat de Părintele Arhimandrit Serafim Popescu, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca, Tinerii, Familia și compii născuți în lanțuri, Ediția a II-a revizuită și îmbunătățită, Editura Credința strămoșească, 2008
  17. Tipărită cu binecuvântarea Prea Sfințitului Calinic, Episcopul Argeșului, Pr. Nicolae Streza, Mărturii despre Părintele Arsenie, Editura Credința strămoșească, 2009.
  18. Apare cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului, Ieromonahul Teognost, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca, Despre îndumnezeirea omului prin Har, Volumul I, Editura Credința strămoșească, 2005
  19. Apare cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Învățături ale Părintelui Arsenie Boca, 1, Editura Episcopiei Devei și Hunedoarei, Deva, 2013
  20. Apare cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Învățături ale Părintelui Arsenie Boca, 2, Editura Episcopiei Devei și Hunedoarei, Deva, 2014
  21. Apare cu binecuvântarea Bartolomeu al Clujului, Dan Lucinescu, Părintele Arsenie Boca un sfânt al zilelor noastre, Editura Babel, 2014
  22. Prefață de Daniil, Episcop-locțiitor al Daciei Felix, Ediție îngrijită de Natalia Corlean, Vreau să schimb lacrimile voastre în bucurie, Antologie de cuvinte duhovnicești ale Părintelui Arsenie Boca, Editura Agaton, Făgăraș, 2014
  23. Tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Gurie Episcopul Devei și Hunedoarei, Părintele Arsenie Boca, Practica vieții monahale, Editura Charisma, Deva, 2019
  24. Apare cu binecuvântarea PS. Dr. Daniil Stoenescu, Florin Duțu, Părintele Arsenie Boca – o Biografie, Ediția a III-a revizuită și adăugită, Editura Floare Albă de Colț, București, 2019
  25. Apare cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sergiu Ciocârlan, Calea pocăinței lăuntrice în viața și scrierile Cuviosului Părinte Arsenie Boca, Editura Doxologia, Iași, 2022
  26. Ediție îngrijită de Ioan Cișmileanu, Mărturii din Țara Făgărașului despre Părintele Arsenie Boca, Editura Agaton, Făgăraș, 2004
  27. Ediție îngrijită de Ioan Cișmileanu, Noi mărturii despre Părintele Arsenie Boca, 2, Ediție reviziuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2005
  28. Pravila albă. Sfaturi pentru cei căsătoriți, Editura Agaton, Făgăraș, 2006
  29. Părintele Arsenie Boca, Lupta duhovnicească cu lumea, trupul și diavolul, Editura Agaton, Făgăraș, 2009.
  30. Arsenie Boca, Ieromonah, Ridicarea căsătoriei la înălțimea de Taină, Ediția a II-a îmbunătățită, Editura Agaton, Făgăraș, 2009
  31. Ediție îngrijită de Natalia Corlean, Părintele Arsenie Boca, un om mai presus de oameni, Editura Agaton, Făgăraș, 2011
  32. Ediție îngrijită de Vlad Herman, De dincolo am să vă ajut mai mult! Mărturii despre Părintele Arsenie Boca, Editura Agaton, Făgăraș, 2014

(Alte volume)

  1. Florin Duțu, Drd., Părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop în epoca torționarilor comuniști, Ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Floare Albă de Colț, București, 2015
  2. Florin Duțu, Viața Părintele Arsenie Boca de la Prislop, Ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Floare Albă de Colț, București, 2016
  3. Florin Duțu, Părintele Arsenie Boca Pictor Bisericesc la Drăgănescu, Editura Floare Albă de Colț, București, 2017
  4. Maria Ballasch, Helmut Roth, Ekaterina Roth, Părintele Arsenie Boca, Chemarea la Înviere, Editura Accent Print, 2019
  5. Florin Duțu, Părintele și Pictorul Bisericesc Arsenie Boca (1910-1989), Monografie, Teză de doctorat, Editura Floare Albă de Colț, București, 2021
  6. Colectiv redacțional, Părintele Arsenie Boca, Darul lui Dumnezeu pentru poporul care strigă, Editura Cristimpuri, 2013
  7. Altfel despre arta părintelui Arsenie Boca, în convorbiri realizate cu Marius Vasileanu, Editura Școala Ardealană, Cluj-Napoca, 2019
  8. Volum îngrijit de Dan Alecu, Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca, Meteor Press, 2015
  9. Volum îngrijit de Dan Alecu, Părintele Arsenie Boca, Despre nevoința în închisoare, Meteor Press, 2015
  10. Părintele Arsenie Boca, Mărturia părintelui Pantelimon, Editura Cristimpuri, 2011
  11. Preot Petru Vamvulescu, Părintele Arsenie Boca, Mărturia mea, Arad, 2012
  12. Părintele Arsenie Boca, mare îndrumător de suflete din secolul XX, O sinteză a gândirii Părintelui Arsenie în 800 de capete, Cluj Napoca, 2002
  13. Preotul Ioan Peană, Părintele Arsenie Boca, Duhovnicul de taină, Editura Accent Print, 2014
  14. Semințe duhovnicești, Un caiet al Părintelui Arsenie Boca, Editura Lumea credinței, Bucureștim 2012
  15. Preotul Ioan Sofonea, Am auzit un sfânt vorbind, Părintele Arsenie Boca, Editura Accent Print, 2013
  16. Părintele Arsenie Boca, Misiunea în Ardeal, Manuscris inedit, Editura Floare albă de colț, București, 2017
  17. Va lua țara foc din Prislop, Editura Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca, 2016
  18. Părintele Arsenie Boca ne cheamă la el. Mărturii de la Prislop, Editura Ortodoxia, 2014
  19. Petrescu Oțel, Aspazia, Adusu-mi-am aminte. Ediția a doua, Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca, 2016.

Diferite resurse online:

  1. ÎPS Laurențiu Streza Despre Părintele Arsenie Boca, https://www.youtube.com/watch?v=E3jvkRLdaT8
  2. ÎPS Laurențiu Streza, Părintele Arsenie Boca – omul lui Dumnezeu 25.11.2021, https://www.youtube.com/watch?v=GVfzkZMADN4
  3. ÎPS Laurențiu Streza, Mărturii despre Părintele Arsenie Boca, https://www.youtube.com/watch?v=i-rL2s40oco
  4. ÎPS Laurențiu Streza, Să înlăturăm din inima noastră frica | Până la canonizare, facem parastas, https://www.youtube.com/watch?v=AHFb7rL1jEs&t=24s
  5. ÎPS Serafim Joantă, Interviu despre Părintele Arsenie Boca, Părintele Arsenie Boca este un caz unic în toată istoria Bisericii noastre (Nürnberg, 2012), https://mitropolia-ro.de/interviu-despre-parintele-arsenie-boca/, interviu unde se analizează sfințenia lui Arsenie Boca pe baza cozilor de la Prislop

Mai multe referințe bibliografice pot fi găsite în volumul „De ce Biserica Ortodoxă nu îl poate canoniza pe Arsenie Boca”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *