Unitatea creștină


„Ca toți să fie una”

Mântuitorul Iisus Hristos

Unitatea creștină (întoarcerea protestantismului și catolicismului în unitatea Bisericii, în Ortodoxie) este unul dintre obiectivele cele mai importante ale creștinismului. Este o problemă la un nivel de complexitate unic, istoric, de Sinod Ecumenic. Ca și la Sinoadele Ecumenice, trebuie o contribuție care să descurce problema, nu care să o încurce.

Teologia publicată pentru tema unității creștine dorește să fie o propunere de soluție pentru acestei probleme.

Pentru a avea o discuție comprehensivă asupra a ce înseamnă de fapt unitatea creștină, trebuie adusă o teologie corectă și completă a unității creștine, de Ortodoxie, care este principalul contribuitor în această discuție. Trebuie o discuție metodică, unde să fie luat fiecare punct al discuției și să fie rezolvat. Discuția despre unitatea creștină este subiectul sobornicității Bisericii.

Volumele publicate sunt o teologie ortodoxă a unității creștine care este găsită în Ortodoxie, aducând o abordare metodică asupra discuției despre unitatea creștină.


Ideile principale ale teologiei sunt:

      1. Definiția problemei unității creștine este lipsa istorică a convergenței argumentelor teologice, venită din lipsă de informație, din lipsă de analiză, argumentare și comunicare.
      2. Diferența de informație/teologică pentru soluționarea problemei este mare, de poate peste 50% necesar de complet în diferite teze, la nivel de analiză, argumentare și comunicare, tezele ortodoxe trebuind să fie ridicate de la 30-40% actual, la 70% necesar de informație pentru convergență.
      3. Fără o soluție teologică (fără informație), ecumenismul actual este doar căderea Bisericii în relativism, sincretism și minimalism pe termen lung. Fără o soluție teologică, orice dialog ecumenic abuziv, precum este ecumenismul actual, va fi egal cu o cădere, devine „erezia ereziilor”.
      4. Am încercat în toate lucrările propuse să refac sau să completez toate tezele din zona dialogului, adică teza unității și ruperii Bisericii, primatul, filioque, harul necreat/creat, mărturia harului și a comuniunii, teza protestantă, metoda argumentativă a dialogului ecumenic și altele.
      5. În mare tezele propun o dezvoltare teologică largă în Ortodoxie și arată cum fără această dezvoltare teologică Ecumenismul va fi egal căderii Bisericii. Iar blocajul dialogului ecumenic stă în lipsa de informație și analiză. E necesară întâi o evoluție la nivel de teologie, care să facă inutil un dialog. Soluția a fost propusă și de părintele Dumitru Stăniloae, dar și de părintele John Meyendorff.
      6. Concluzia teologiei este că ecumenismul intern, adică sobornicitatea Bisericii și o dezvoltare teologică adusă din interior, sunt soluția autentică a acestei probleme, și că problema are nevoie de o soluție internă, nu externă.
      7. La fel, volumele propun în mare un Sinod pentru Unitatea Creștină, aducând problematizarea, analiza și bibliografia necesare acestuia, deoarece o astfel de problemă are o calitate ecumenică și are nevoie să fie tratată distinct, pe larg, într-un Sinod. 
    1.  

Volumele publicate ca parte din teologie sunt:

Propunere pentru un Sinod al Unității Creștine:

      1. Doru Nastasă, O propunere pentru un Sinod al unității creștine, Editura Smart Publishing, București, 2024

Calitate problemă:

      1. Doru Nastasă, Unitatea creștină, problemă de Sinod Ecumenic, Editura Smart Publishing, București, 2023

 Definiție și problematizare:

      1. Doru Nastasă, Unitatea creștină în Ortodoxie, București, 2023

Soluția teologică și logistică:

      1. Doru Nastasă, Soluția argumentativă a unității creștine, Editura Smart Publishing, 2024
      2. Doru Nastasă, Soluția logistică a dialogului ecumenic, Editura Smart Publishing, 2024

 Agenda tematică a discuției:

      1. Doru Nastasă, Programul discuției despre unitatea creștină, Ecumenism și Sinodul din Creta, Editura Total Publishing, 2023

 O sinteză pe scurt a argumentului actualizat al unității în Ortodoxie, o expunere pe scurt pentru teologia propusă, un apel la unitate:

      1. Doru Nastasă, O catedrală teologică a unității creștine, București, 2023
      2. Doru Nastasă, Un discurs despre unitatea creștină, Ecumenism și Sinodul din Creta, Editura Smart Publishing, București, 2023
      3. Doru Nastasă, Un apel la unitate adresat Pontifului Romei și ierarhiei Bisericii Ortodoxe, Editura Smart Publishing, București, 2023

 Studii teologice, refacerea unor analize din dialogul ecumenic (unitatea și ruperea Bisericii, primatul, teza protestantă, altele):

      1. Doru Nastasă, Biserica Una, Ortodoxă, și Ecumenismul, Editura Agaton, București, 2022
      2. Doru Nastasă, Unitatea creștină și Catolicismul, Editura Agaton, București, 2022
      3. Doru Nastasă, Unitatea creștină și Protestantismul, Editura Agaton, București, 2022
      4. Doru Nastasă, Mărturia harului și a comuniunii, Editura Agaton, București, 2022
      5. Doru Nastasă, Unitate, Cincizecime, Biserică, Editura Agaton, București, 2022.

Toate volumele sunt disponibile și online, gratuit, în celelalte pagini ale site-ului, fiecare cu o scurtă introducere.


Playlist youtube cu resurse pentru subiectul unității creștine. Pentru accesare clipuri folosiți meniul din colțul dreapta sus al clipului de mai jos, care indică [1/X], pentru a vedea toate resursele, sau accesați direct canalul de youtube Unitatea Ortodoxa.