Unitatea Bisericii și Protestantismul


„Unde nu este Dumnezeu-Omul, acolo nu este Biserică; iar unde nu este Biserică, acolo nu există Euharistie. În afara acestora, totul este erezie, nebiserică, antibiserică, pseudobiserică.”

Sfântul Iustin Popovici

Cum abordăm discuția despre Unitatea Bisericii și Protestantism?

Protestantismul este creat în afara Bisericii, fiind rupt din Catolicism. Are o poziție ecleziologică distinctă, fiind o antiteză creștină, o antiteză catolică.

Pentru a aduce o analiză a raportului Protestantismului față de unitatea creștină trebuiesc urmărite toate punctele care decurg din această antiteză. („Negare a altei lumi” cum spune Alexei Homiakov și „antibiserică”, cum spune Sfântul Iustin Popovici).  

Lucrarea Unitatea Creștină și Protestantismul” dorește să cuprindă poziția Protestantismului față de Unitatea Bisericii, caracterul de antiteză a acestuia.

Lucrarea mai arătă că Ecumenismul ortodox nu a început încă în mod autentic, cum Ecumenismul intern este soluția autentică a unității creștine, cum pentru unitatea creștină este necesară susținerea în Biserică a unei teze a unității. Aduce un capitol dedicat Catedralei teologice a mântuirii neamurilor, un Proiect ortodox pentru unitatea creștină.

Concluziile volumului sunt:

      1. „Protestantismul este creat în afara Unității Bisericii, este o antiteză creștină, și trebuie să asume integral experiența Unității Bisericii, în Ortodoxie, în unitatea izvorâtă din Cincizecime, care împlinește deplin credința în toate atributele acesteia, pentru păstrarea comuniunii-unității.”
      2. „Trebuie adus un proiect viabil pentru unitatea creștină. Ortodoxia trebuie să discute în sobornicitate cum așază această cale a unui dialog ortodox ancorat în ființa Bisericii pentru a aduce corect o cale a unității creștine.”

Text volum „Unitatea Creștină și Protestantismul”:

Citește text direct în pagina web

Versiune pdf, mai jos



Traducerea în engleză.