Scrisorile adresate Pontifului Romei pentru întoarcere în unitatea Bisericii și Bisericii Ortodoxe pentru organizarea unui Sinod al Unității Creștine
„Problema unității creștine nu ar trebui gândită ca problema găsirii acului în carul cu fân, adică să fie nevoie de o cultură și o expertiză teologică exagerate, în care să fie nevoie de genialitate teologică unică pentru a găsi acea nuanță teologică pe o temă care să ducă la unitate creștină. Nu sunt suficiente acestea pentru a aduce mai multă claritate în informația teologică. Dacă gândim așa, nu vom ajunge niciodată la unitatea creștină. E nevoie de fapt de instrumente de analiză corecte și de o analiză nouă. Care, dacă nu s-au văzut istoric, nici nu or să se vadă în continuare din circuitul teologic ortodox intern istoric. Unitatea creștină nu se va face prin găsirea a puține nuanțe teologice noi pe diferite subiecte, prin adăugarea a câteva virgule în tezele istorice. E nevoie de ceva mare la nivel de analiză, argumentare și comunicare, existent deja în alte domenii, nu de căutarea câtorva nuanțe teologice suplimentare tezelor istorice. Unitatea creștină ar trebui găsită în ceva cu vizibilitate mare la nivel de analiză.
Astăzi este acel timp istoric în care putem mult mai ușor să înțelegem problemele aduse de ruperea teologică a Apusului, de Roma, să vedem dinamica teologică istorică din Apus, să vedem Roma prin perspectiva unei istorii de două milenii. Astăzi trebuie să arătăm Romei calea de întoarcere în Biserică. Roma trebuie să se întoarcă în Biserică. Și aceasta va fi numai printr-un apel adresat de Biserica Ortodoxă pentru ca Roma să reasume unitatea Bisericii, unitatea bimilenară a Bisericii. Astăzi este necesară o solicitare oficială din partea Ortodoxiei pentru întoarcerea catolicismului în Unitatea Bisericii.
Fără o soluție teologică a problemei unității creștine și fără o poziție și o comunicare oficială adusă de Ortodoxie către catolici nu vom avea premisele unui dialog corect în acest caz. Perspectiva mea asupra soluționării unității creștine este cu totul alta decât cea instituțională actuală și este mult mai ancorată în instrumentele folosite în exteriorul Bisericii pentru a soluționa diferite probleme, conform realității de astăzi. Se bazează pe o extensie adusă teologiei istorice, în zona de analiză, argumentare și comunicare.
Dialogul ecumenic trebuie încadrat corect intern, în Biserică, într-un Sinod care să aducă premisele corecte pentru o unitate cu catolicii, poziție care trebuie comunicată catolicismului într-o solicitare oficială. De aceea, am făcut diferite solicitări ierarhiei Bisericii Ortodoxe pentru unitate și pentru împlinirea unui Sinod pe subiect. La fel, am adresat o scrisoare și o solicitare Pontifului Romei, pentru ca pe baza teologiei aduse să aducă Apusul la Ortodoxie. Volumul conține scrisorile adresate Pontifului Romei, Bisericii Catolice și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, referitor la aceste puncte, alături de câteva considerații legate de dialogul cu catolicii.”
Traducerea în engleză