Un dosar de canonizare pentru un dorit Sfânt al Bisericii face parte din patrimoniul teologic, cultural, dogmatic, de spiritualitate al Bisericii și nu există niciun motiv pentru a nu fi publicat. Acest dosar este fundamentarea și analiza pe baza căreia Biserica a decis să îl treacă în rândul sfinților.
Astăzi adevărul de credință este un adevăr secretizat al Bisericii, adevăr la care doar (aprox.) 60 de ierarhi au acces, din cele peste 20 milioane de credincioși ai Bisericii Ortodoxe Române. Adevărul secretizat de credință este un nou mod de a vedea credința în Ortodoxie, în care adevărul este produs în fața a 60 de ierarhi, iar restul credincioșilor, mărturisitori ai credinței, nu au acces la acesta.
De ce oare, o întrebare foarte bună? Este adevărul de credință doar pentru cei aleși ai Bisericii? Adevărul de credință nu conține și fundamentarea acestuia, ci doar decretul pe care Biserica trebuie să îl asume? Ce se comunică astăzi în Biserică, un adevăr și analiza pe baza căruia acest adevăr trebuie asumat, sau doar sentința cu care instituția este confortabilă, pentru a nu mai da explicații asupra a ce este în spatele acesteia?
Adevărul de credință este astăzi un secret instituțional bine păzit. Pare să fie aproape inaccesibil Bisericii. Însă cineva ar trebui totuși să explice ce înseamnă acest număr 16, într-o listă de canonizare. Pentru că pentru Arsenie Boca s-a publicat până acum un număr, dar nu fundamentarea apariției acestuia în lista de canonizare.
Astăzi adevărul de credință este proprietatea instituției, singura care are acces la acesta, unica în Biserică având dreptul să îl vadă, să îl cunoască. Adevărul de credință pentru Arsenie Boca este încuiat astăzi în diferite birouri instituționale pentru a nu se putea contesta fragilitatea acestuia. La Sinoadele Ecumenice era scos în văzul tuturor, era discutat 50-100 de ani de toată Biserica. Astăzi este discutat doar în cercuri închise și nu se mai publică fundamentările pentru acesta.
Biserica trebuie să înțeleagă cum din cele două dosare existente în istorie pentru Arsenie Boca, instituția a ales dosarul propus de Ardeal, dosarul de canonizare și nu a ales dosarul de condamnare pentru înșelare, adică dosarul propus de părinții și duhovnicii Bisericii, chiar aceia care au fost în număr mare canonizați astăzi, 4 Februarie 2025. Biserica trebuie să înțeleagă cum s-a ales dosarul care a fost apărat la fața locului de Ardeal. Iar cei care nu au putut să își apere poziția și dosarul, părinții și duhovnicii Bisericii, au fost desconsiderați în acest demers.
Biserica are dreptul să înțeleagă ce mărturisește, ce „adevăr” mărturisește în această canonizare. Cu siguranță că acel dosar de canonizare este grăitor pentru toată această discuție și toți credincioșii vor înțelege de ce pentru Arsenie Boca a fost nevoie pentru a fi canonizat de cel puțin 5 cicluri de canonizare, inclusiv ultimul ciclu din 2024.
Se va publica acest dosar de canonizare, sau se va proceda ca la Ferrara- Florența, prin compromis și prin forțarea Bisericii? Este adevăr canonizarea lui Arsenie Boca sau este doar un compromis de credință, bine acoperit instituțional?
Cele peste 5 refuzuri de canonizare pentru Arsenie Boca, din ultimii 10 ani, sunt mărturia existenței în instituție a unei liste de impedimente majore și blocante pentru orice canonizare a acestuia, lista compromisului de credință, listă care subiectul sensibil al acestei canonizări.
Solicităm desecretizarea acestui adevăr de credință, desecretizarea fundamentării acestei canonizări și publicarea acesteia în format digital. Și aceasta pentru ca întreaga Biserică să înțeleagă analiza conform căreia Arsenie Boca este sfânt. Pentru ca Biserica să înțeleagă fundamentarea pe baza căreia Sinodul Bisericii afirmă că Arsenie Boca este un sfânt și vrednic de canonizare.
4 Februarie 2025,
Doru Nastasă
O foarte buna sugestie. Sa fie desecretizat sa nu mai existe dubii despre aceasta canonizare, iar crestinul de rand sa se poata ruga la toti Sfintii.